Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Τόλης Βοσκόπουλος - Ο Άρχοντας της Νύχτας

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, στα χρόνια της ραδιοφωνικής μου πορείας μου γύρω από το ελληνικό τραγούδι, είναι ότι ποτέ και από κανένα δεν άκουσα να λέει κακή κουβέντα για τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Βοσκόπουλο. Αντίθετα οι περισσότεροι υποκλίνονται στην αρχοντιά και το μεγαλείο του. « Όταν ο Βοσκόπουλος τραγουδά "Φύγε να κωπάσει η τρικυμία" βλέπεις κυριολεκτικά μια πόρτα να ανοίγει και να κλείνει...» μου είπε ένας αναγνωρισμένος συνθέτης. Αλλά και ο Θόδωρος Δερβενιώτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στις δικές του δημιουργίες ο Βοσκόπουλος ερμηνευτικά ήταν άψογος. Ο Στέλιος Ζαφειρίου τον χαρακτηρίσει ως "ο απόλυτος σταρ αλλά και μάστορας τραγουδιστής".

Εκείνο που μου προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη, είναι ότι στις αφίσες των προγραμμάτων του που φιγουράρουν στους δρόμους αλλά και στις μαρκίζες των μαγαζιών, αναγράφεται πάντα ο μπουζουξής και ο ενορχηστρωτής. Συνήθεια που κάποτε ήτανε κανόνας, αλλά πλέον έχει εκλείψει ολοσχερώς από παντού, ακόμα κι από αυτούς που θεωρούνται βεριτάμπλ εκπρόσωποι και υποστηρικτές του λαϊκού.

Ο σύγχρονος μάγος του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την συμπεριφορά του Βοσκόπουλου προς τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους μουσικούς της ορχήστρας του. Μάλιστα έχει τονίσει ότι σε αντίθεση με άλλους αστέρες ο Βοσκόπουλος, στην συνεργασία τους, τον ενθαρρύνει να κάνει ταξίμια, εισαγωγές και σόλο κατά την διάρκεια των τραγουδιών.

Ο πρόωρα χαμένος Πάνος Γεραμάνης, είχε εμπιστευτεί ότι ο Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει, τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά.

Θα κλείσω τη μοναγραφία αυτή με τα λόγια του βάρδου Βαγγέλη Περπινιάδη μέσα από την αυτοβιογραφία του: «Αγαπούσα το ελαφρό τραγούδι και γι' αυτό, πήγαινα στα ρεπό μου στη “Νεράιδα”, όπου άκουγα το Μαρούδα και τη Μοσχολιού στα πρώτα της βήματα. Μπουζουκάκι έπαιζε ένας πιτσιρικάς που αργότερα έγινε μεγάλος καλλιτέχνης, ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο Τόλης, στο στοιχείο του, είναι μοναδικός και αξεπέραστος. Κατά τη γνώμη μου, έχει τις φωνητικές ικανότητες να τραγουδήσει με επιτυχία όλα τα είδη. Αλλά στο ερωτικό, στο αισθηματικό τραγούδι, είναι ο κορυφαίος, δεν υπάρχει άλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου